Ingrediencie pre 4 osoby:
- 400g kreviet
- 4 PL rastlinného oleja
- 4 PL sójovej omáčky
- 4 PL javorového sirupu
- 4 PL bieleho vína
- mleté čierne korenie
- šalát
Pokiaľ ste mali štastie a našli ste v obchode krevety, aj keď neočistené, žiaden strach, je to jednoduché :) Krevetu chytíme za chvost a druhou rukou chytíme za koniec hlavy (medzi palec a ukazovák a keď hovorím za koniec, tým mám na mysli časť skoro na krku :). Hlavičku kyvadlovými pohybmi odstránime. Krevete na bruchu rozrežeme pancier a oba rady nôh od seba odtiahneme, a s nimi odíde aj celý pancierik. No a hlavne posledná úprava, ktorá však nie je menej dôležitá: krevetí chrbát po dĺžke jemne narežeme, až kým sa nedostaneme k takej niekedy čiernej žile, tú jemne celú špičkou noža vytiahneme. Nie je to zdraviu škodlivé, ale nie je to ani estetické a ani chutné. Krevetu opláchneme.
Očistené krevety namočíme do marinády a necháme v chladničke aspon 4 hodinky. Medzičasom si namočíme aj špáradla, aby sa na ohni nespálili. Keď sa krevety poriadne vykúpali v marináde, ponapichujeme ich na špáradla. Jeden vstup šup cez chvost, druhý vstup na druhom konci, ale to len pre úplnych začiatočníkov (keby náhodou nevedeli :)
My sme tieto špízy dali na alobal, nie priamo nad uhlíky, aby sa pomaličky upiekli, ale nespálili. Podávala som s čerstvým šalátom so zálievkou z olivového oleja, bieleho vínneho octu a trošku medu a soli (ku sladko-slaným krevetám sa to hodilo). dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára