sobota 31. augusta 2013

Grilované krevety v marináde z javorového sirupu

Tento rok sme chceli naplno využiť barbecue. Máme to šťastie, že krevetky u nás dostať pomerne jednoducho. No krevety, ktoré máte v pláne marinovať, musia byť surové (na pripomenutie, surové krevety majú šedú farbu, tepelne spracované sú ružové). No v tomto teple ani jeden rybár nemal surové krevety a tak som použila nedobrovoľne mrazené krevety, no nám to nevadilo :)
Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 400g kreviet
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 4 PL javorového sirupu
  • 4 PL bieleho vína
  • mleté čierne korenie
  • šalát
Táto pochúťka už naozaj nemôže byť jednoduchšia: Na jemno nakrájanú šalotku zmiešame spolu s ostatnými ingredienciami. Očistený cesnak rozpučíme, postrúhame alebo nakrájame nadrobno. Marinádu poriadne premiešame. 


Pokiaľ ste mali štastie a našli ste v obchode krevety, aj keď neočistené, žiaden strach, je to jednoduché :) Krevetu chytíme za chvost a druhou rukou chytíme za koniec hlavy (medzi palec a ukazovák a keď hovorím za koniec, tým mám na mysli časť skoro na krku :). Hlavičku kyvadlovými pohybmi odstránime. Krevete na bruchu rozrežeme pancier a oba rady nôh od seba odtiahneme, a s nimi odíde aj celý pancierik. No a hlavne posledná úprava, ktorá však nie je menej dôležitá: krevetí chrbát po dĺžke jemne narežeme, až kým sa nedostaneme k takej niekedy čiernej žile, tú jemne celú špičkou noža vytiahneme. Nie je to zdraviu škodlivé, ale nie je to ani estetické a ani chutné. Krevetu opláchneme.

 Očistené krevety namočíme do marinády a necháme v chladničke aspon 4 hodinky. Medzičasom si namočíme aj špáradla, aby sa na ohni nespálili. Keď sa krevety poriadne vykúpali v marináde, ponapichujeme ich na špáradla. Jeden vstup šup cez chvost, druhý vstup na druhom konci, ale to len pre úplnych začiatočníkov (keby náhodou nevedeli :)

My sme tieto špízy dali na alobal, nie priamo nad uhlíky, aby sa pomaličky upiekli, ale nespálili. Podávala som s čerstvým šalátom so zálievkou z olivového oleja, bieleho vínneho octu a trošku medu a soli (ku sladko-slaným krevetám sa to hodilo). dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára