Tentokrát som prihodila krátke video - ak robíte
domáce cestoviny s mašinou na vaľkanie cesta, je to taký malý tip, ako
ušetriť čas a nervy pri vyberaní a opätovnom vaľkaní cesta. Prepáčte za
slovenčinu, už mi vypadávajú slová :)
http://www.youtube.com/watch?v=UAHs9yQmT4c
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 400g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 4 PL olivového oleja
- voda, ak je cesto moc suché
- soľ
- 300g hovädzieho mletého mäsa
- 2 cibuľe
- pažítka, petržlen, čo vám chutí
- vajíčko
- paradajky
- 1 cibuľa
- cukor, soľ, korenie
Medzičasom
si spravíme plnku. Tentokrát som použila mleté mäso, ale môžte dať
čokoľvek. Na mäsovú plnku si pomleté mäso opražime na cibuľke a
šampiňónoch, ochutíme podľa svojej chuti. Keď je plnka ochutená a podľa
vašej chuti, necháme ju vychladnúť. Ja som opražené mäsko ešte
pomixovala v blenderi a až potom som pridala vajíčko. Keď je plnka
vychladnutá, môžeme začať tvarovať ravioly.
Cesto
na cestoviny vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 polovice. Najprv
spracujeme prvú polovicu - cesto vyvaľkáme na dostatočnú hrúbku a na
stroji nastavíme 1.stupeň. Stroj to vyvaľká za nás, len treba točiť
kľučkou. Keď robíte ravioly, vaľkajte na hrúbku č. 6 -7 (podľa plnky).
Na každom stupni treba cesto prevaľkať 2x a až potom dať na vyšší
stupeň, čiže na tenšie cesto. Pridávam video, ako rýchlo a ľahko
vyvaľkať cesto.
Pás
takto vyvaľkaného cesta si položíme na pracovnú dosku a malou kávovou
lyžičkou urobíme kopčeky plnky. Prikryjeme dalším kúskom cesta,
vyženieme vzduch čiže vytlačime vzduch od plnky smerom k exteriéru
ravioly. Okraje poriadne pritlačíme a vytvarujeme raviol podľa nálady.
Niekedy robím štvorčeky, tentokrát som vykrajovala malým poharikom.
Ravioly odložíme na tanier, až kým nespracujeme druhú polovicu cesta.
No a omáčka je to najľahšie - opražíme si cibuľku, pridáme paradajky (ešte nie sú tie skvelé šťavnaté chutné paradajky v obchodoch, iba paradajky bez chuti, preto v zime používam radšej paradajky v konzerve), trocha cukru, soli, čierneho korenia. Keď je ochutená podľa chutí, pomixujeme, aby sme dostali hladkú omáčku. Servírujeme a posypeme parmezánom. Dobrú chuť
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára