utorok 30. júla 2013

Júlová prímorská grilovačka

Doma grilovať nemôžem, nemám na to ani priestor a ani zákon mi niečo také nepovoľuje. Tento týždeň sme si však vybehli ku stredozemnému moru a tak sme si dali grilovaciu kúru....tento týždeň ani nezapínam sporák a už tobôž nie rúru, v tomto teple by sa niečo také nedalo vydržať. Preto vám ponúkam zopár receptíkov ako inšpiráciu ku grilovačke.

Morčací špíž marinovaný v kokosovom mlieku


Hydinovému mäsu robí dobré takáto mliečna marináda. No buď to bola marináda z oleja alebo som mala na výber krémovú marinádu. Ja som sa pre toto morčacie mäso rozhodla marinovať v kokosovom mlieku so zázvorom, citrónom, koriandrom a k tomu trošku sójovej omáčky, ktorá zmení farbu marinády na krásnu karamelovú.

pre 4 osoby:
  • 600g morčacích alebo kuracích pŕs
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1/4 l kokosového mlieka
  • 1 KL mletého koriandru 
  • 1 cibuľa
  • čerstvý zázvor (asi 1cm kúsok)
  • petržlen

Hydinové prsia si nakrájame na 1cm pásiky.
Vo väčšej nádobe, do ktorej sa zmestí mäso na marinovanie, si zmiešame ostatné ingrediencie. Čerstvý citrón odšťavíme, zázvor nastrúhame, cibuľu nakrájame na drobné kúsky a cesnak rozpučime. Všetko zmiešame s kokosovým mliekom, sójovou omáčkou a koriandrom. Mäso vložíme do marinády a necháme aspoň 2hod marinovať.

Drevené špajdle si namočime na pár hodín do vody - aby sa na grile nespálili.

No a teraz stačí napichovať mäsko alternovane s kúskami mladej cibuľky na špajdlu. Opečieme na grile.

Ja som podávala s tzatziki s gréckym jogurtom a pečenými zemiakmi na uhlíkoch.

Marinované bravčové rebrá - karamelová marináda


Uisťujem vás, že som všetky tieto recepty nerobila v jeden deň. Karamelová farba marinády na morčacie prsia mi pripomenula, že sa robieva bravčové na karameli, tak prečo nevyskúšať karamelovú marinádu. Opäť, nie je to nič komplikované, ale je to také výborne, že som to na poslednú chvíľu odfotila :)
  •  3 PL sójovej omáčky
  • 3 PL medu
  • 3 PL oleja
Všetky ingrediencie zmiešame, mäsko necháme marinovať aspon 4 hodinky a opekáme na grile asi 20 minút.

Naozaj už nič ľahšie nie je :)


Klobásková roláda

No a v prípade, ak nebolo času na marinovanie nejakého mäska, je tu ešte stále možnosť klobásy. Ja som veľmi rada tomu, že nás mäsiar, ktorého nájdeme aj mimo sezóny na pláži (rozumej v obchodíku, ktorý je pri pláži, nie žeby sa pánko premával s mäsiarstvom po pláži :) má veľmi kvalitné mäso, vždy čerstvé a za dobrú cenu. Napríklad bravčové rebrá za 8€/kg a krásne hovädzie pliecko za 12€/kg (ale to len tak, aby ste si vedeli porovnať :) No ale späť ku klobáske:

  • klobáska podľa počtu osôb
  • pevné jablko
  • cibuľa
  • slaninka
Klobásku zvinieme do rolády ako vidíte na fotke.

Jablko ošúpeme, vykrojíme stred s jadierkami a nakrájame na hrubšie plátky.
Cibuľu očistíme, nakrájame štvrtinky a oddelíme vrstvy.
Slaninku nakrájame na plátky.
Plátky jabĺk, cibule a slaninky alternatívne poukladáme do roládky a aby všetko nevypadlo, poprepichujeme roládu špajdlami.

Opečieme na grile asi 20 minút.


Šampiňóny plnené mozzarelou

 pre 4 osoby
  • 8 veľkých šampiňónov
  • 1/2 cibuľe
  • 1/2 mozzarely
  • 120g šunky
  • soľ, korenie
Cibuľu nakrájamé nadrobno a necháme ju asi 2 minúty udusiť na panvici s troškou oleja.
Zo šampiňónov odstránime stopkovú časť a nakrájame ich nadrobno.
Mozzarelu a šunku nakrájame na drobné kúsky. Primiešame ku cibuli, osolíme, okoreníme a touto zmesou naplníme šampiňónové hlavičky.

Opekáme na grile asi 20 minút. 

Tak dúfam, že vám týchto pár receptov poslúži ako malá inšpiráciu ku vašej tohtoročnej grilovačke. Veď tá chuť sa nedá s klasickým opekaním na panvici porovnať.

Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára