Tento dezertík nepripravujte, ak máte iba 20minút času. Sám o sebe nie je komplikovaný, ale plnka musí stuhnúť. Plnka sa skladá z dvoch krémov - mandľového krému a créme patissiere, vid recept :)
Ja som do plnky pridala vanilkový lusk, pretože viem, že jedlíci, pre ktorých som Jezuitky pripravovala, vanilku milujú. Ak však vanilku nepridáte, nevadí, iste bude chutiť aj tak.
pre 5 osôb:
- 1 lístkové cesto
- strúhané mandle
- 1 vajíčko na potretie spojov
Na plnku 5ks:
Mandľový krém
- 34g mandľovej múčky
- 34g kryštáľového cukru
- 34g pravého masla
- 1 vajíčko
Do masla pridáme cukor a poriadne vmiešame.
Keď sa cukor poriadne vstrebal, pridáme mandľovú múčku. Na pripomenutie, mandľová múčka sú pomleté mandle, nikdy neviem či sa to na Slovensku volá múčka alebo prášok.
Mandľová múčka vmiešaná, pridáme vajíčko.
Vymiešaný krém vložíme do menšej misky a necháme vychladnúť.
Tento krém neskôr zmiešame s vanilkovým krémom.
Crème patissière
- 10cl polotučného mlieka
- 14g kryštáľového cukru
- 12g hladkej múky
- 1 vaječné žĺtko
Keď vajíčko vďaka vmiešanému cukru zbelelo, primiešame preosiatu hladkú múku.
Medzičasom si pripravíme vanilkové mlieko. Vanilkový lusk otvoríme po dĺžke, špičkou noža vyškrabeme stred lusku a vložíme do mlieka. Nechajte prevariť aj vyprázdnený lusk (potom ho môžte dať do krabicového mlieka). Mlieko s luskom privedieme k varu.
Horúce vanilkové mlieko pomaly vlejeme na zmes vajíčka s cukrom a múkou, premiešame a vlejeme naspäť do hrnca. Plameň stíšime a za stáleho miešania necháme zhustnúť.
Necháme vychladnút.....
.....a zmiešame oba krémy
Takto pripravenú plnku vložíme do misky a necháme vychladnúť, poprípade stuhnúť v chladničke.
Bielková poleva
Bielkovú polevu poznáme z naších perníčkov. Vo Francúzsku to volajú "kráľovská poleva".
Na 1 vaječný bielok použijeme 220g práškového cukru a 1 lyžicu šťavy z citrónu. Vďaka citrónovej šťave zostane poleva bielučká. Všetky ingrediencie vymiešame, kým nedostaneme hladkú polevu. Odložíme.
Finále
Teraz sa dostávame do záverečnej fázy.
Lístkové cesto vyberieme z chladničky a nakrájame na trojuholníky. Počet trojuholníkov MUSÍ byť párny, jedna jezuitka totiž pozostáva z 2 vrstiev lístkového cesta.
Jeden trojuholník z lístkového cesta si položíme na papier na pečenie.
Nahrubo naň natrieme vychladnutú a stuhnutú vanilkovo- mandľovú plnku.
Okraje natrieme rozšľahaným vajíčkom.
Na takto naplnený základ priložíme druhý trojuholník a okraje stlačením scelíme.
V tradičnom recepte sa odkrajujú ostré cípy a vyťahujú dohora - aby sa to čo najviac podobalo jezuitskej pokrývke hlavy.
Napokon jezuitky natrieme bielkovou polevou a posypeme strúhanými mandľami.
Rúru si predhrejeme na 180°C a necháme zapiecť 15-20 minút. 5 minút pred dopečením prepneme rúru na pozíciu GRIL a necháme ešte zvyšnych 5 minút zapekať.
My sme tieto klobúčiky zmastili na pikniku (áno, aj lístkové cesto sa dá prepravovať na piknik :), oblizovali sme si prsty a mrzelo ma, že som ich urobila iba 1kúsok na osobu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára