pondelok 12. augusta 2013

Aperitív II - cherry paradajky & hrozno

Cherry lízatka

Kedysi na francúzskych kolotočoch a pred cirkusmi predávali Pomme d´amour, po našom Jalbko (z) lásky. Používali na to tie veľké, červené a šťavnaté jablká, presne také, do akého sa zahrýzla Snehulienka od bratov Grimmovcov. Tieto jablká namáčali v karameli, ktorý obalil celé jablko chrumkavou a sladkou vrstvou. Jablko vymeníme za malé cherry paradajky, niečo malé na posypanie a rýchly aperitív je za pár minút na stole.


Na 30ks Cherry lízatiek
  • 30ks cherry paradajok
  • 30 špáratok
  • 100g kryštáľového cukru
  • 2 KL vody
  • sezam, mak
Tento aperitív je veľmi ľahká pochúťka. Najprv pozapichujeme po jednom špáratku do každej cherry paradajky. Pripravíme si dostatočne veľký pás papiera na pečenie, na ktorý budeme ukladať jednohubky na zaschnutie. Predtým ako sa pustíme do sirupu/karamelu si do malých misiek nasypeme sezam a mak  (každé do vlastnej misky :)

Cukor vysypeme do menšieho hrnca/ hrnčeka, pridáme vodu a uvaríme sirup. Necháme nech sa sirup trochu prevarí, nech sa cukor kompletne rozpustí a ak sa aj zafarbí trošku do zlatista, nevadí.

Teraz to pôjde rýchlo....Hrniec si nakloníme bokom tak, aby sa celý karamel zlial do boku hrnčeka. Cherry paradajku chutíme za šparátko, paradajku namočíme do karamelu a následne do sezamu alebo maku. Ja som použíla sezam na prírodno a trošku upečený, zlatistý sezam. Obalené jednohubky položime na papier na pečenie a necháme uschnúť.

A už stačí iba vyložíť na tanier a položíť pred hostí.

Hroznové lode
Ja milujem kombináciu hrozna a dobrého syra. K tomuto vždy používam syr Comté. ktorý by sa už mal dať nájsť pomerne ľahko. Hrozno určite pred kúpou ochutnajte, musí byť skladké a šťavnaté. 

Na tejto jednohubke nemusím nič vysvetlovať - nič sa nevarí, iba sa krája a spája :) 

Na jeden kúsok syra, polovička hrozna (z ktorého som vybrala jadierko)

 
Dobrú chuť! :)

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára