štvrtok 15. augusta 2013

Arancini (fotopostup) - ryžové gule plnené hovädzím ragú

Arancini je výborný príklad sicílskej kuchyne. Pomenovanie dostalo vďaka svojmu tvaru a farbe, ktoré sicílčanom pripomínali pomaranče. Taliani na arancini používajú ryžu arborio (lepivá ryža na rizoto) a neviem, čo je na tom pravda, ale vraj takýmto spôsobom zúžitkujú rizoto spredvečera....na overenie :) Čo je ale isté, ryža aj ragú musia vychladnúť a stuhnúť, číže ich treba pripraviť večer predtým alebo ráno a večer už iba tvarujeme guľky a vyprážame.

Pre 5 osôb potrebujeme:
  •  500g ryže arborio
  • 1 a 1/4 l vody
  • 2 bujónove kocky
  • 50g masla
  • 3 vaječné žĺtky
  • 50g parmezánu
  • soľ
Na ragú:
  • 200g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 150g paradajok v konzerve (lúpane)
  • 60g hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mozzarella 
  • cukor
  • vajíčka 
  • strúhanka
  • olej
  Do väčšieho hrnca vhodíme kocky bujónu, zalejeme 1 a 1/4l vody (na 500g ryže) a privedieme k bodu varu. Vodu bude možno treba dosoliť, ale to závisí od vášho bujónu. Každopádne musí byť dostatočne ochutená, aby bola ryža chutná. Do vody môžete pridať aj štipku šafránu, ja som však nemala poruke a chutilo aj bez toho. Za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetkú vodu.
   Na tento recept vám naozaj odporúčam použiť ryžu arborio, okrúhlu ryžu, no proste ryźu plnú škrobu - práve vďaka tomuto škrobu bude držať v celku.
  Keď sa vyparila všetká voda a ryža je skoro uvarená, odstavíme hrniec z ohňa.

  Do ryže pridáme kúsky masla....
.... nastrúhaný parmezán.....
......a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame vajíčka, ryža by už v tomto momente mala byť dostatočne vychladnutá, aby sa vaječné žĺtka neuvarili. 
Takto pripravenú ryžu rozložíme na veľký tanier a necháme vychladnúť.

Ragú:
  Do väčšieho hrnca vlejeme 2-3 šplechy olivového oleja a prihodíme k nemu mleté hovädzie mäso. 
 

Mäso chvíľu podusíme a keď zmení farbu z krvavo červenej na hnedkastú, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Keď je cibuľa udusená, pridáme do mäsa lúpane a nadrobno nakrájané paradajky, kocku cukru a hrášok. Kľudne použite konzervy, je to rýchlejšie ako čistiť paradajky a lúskať hrášok :) A hlavne, sú po celý rok.
Necháme asi 20minút podusiť. Pridáme očistené strúčiky cesnaku....
...a môžeme nechať dusiť na slabom plamienku. Keď je omáčka uvarená, odstavíme a necháme vychladnúť.

Ryžu aj omáčku som pripravila hneď ráno a nechala vychladnúť, ale hlavne stuhnúť na večer.

Formovanie Arancini
No a teraz sa pustíme do formovania arancini. Ruky si musíme pravidelne namáčať do čistej vody, aby sa nám ryža nelepila na ruky.

Z vopred pripravenej ryže odoberieme za hrsť, asi takúto:
Palcom v strede vytvoríme dierku:
Túto dierku pomaly zväčšujeme - gulu otáčame, prst stále vo vnútri a postupne palcom tlačíme na steny guľky.
Do vytvorenej jamky vložíme kúsok mozzarely.
Ku syru pridáme za lyžicu ragú...
No a guľu môžeme zatvoriť. Horné strany jemne pritlačíme dostredu a 'uťapkáme' :)

 No a dostaneme skoro hotové arancini
Polo-pripravené arancini obalíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v strúhanke.
Vypražíme a podávame s čerstvým šalátom.
Z 500g ryže mi vyšlo toľkoto arancini:

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára