Pre 5 osôb potrebujeme:
- 500g ryže arborio
- 1 a 1/4 l vody
- 2 bujónove kocky
- 50g masla
- 3 vaječné žĺtky
- 50g parmezánu
- soľ
- 200g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 150g paradajok v konzerve (lúpane)
- 60g hrášku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mozzarella
- cukor
- vajíčka
- strúhanka
- olej
Na tento recept vám naozaj odporúčam použiť ryžu arborio, okrúhlu ryžu, no proste ryźu plnú škrobu - práve vďaka tomuto škrobu bude držať v celku.
Keď sa vyparila všetká voda a ryža je skoro uvarená, odstavíme hrniec z ohňa.
Do ryže pridáme kúsky masla....
.... nastrúhaný parmezán.....
......a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame vajíčka, ryža by už v tomto momente mala byť dostatočne vychladnutá, aby sa vaječné žĺtka neuvarili.
Takto pripravenú ryžu rozložíme na veľký tanier a necháme vychladnúť.
Ragú:
Do väčšieho hrnca vlejeme 2-3 šplechy olivového oleja a prihodíme k nemu mleté hovädzie mäso.
Mäso chvíľu podusíme a keď zmení farbu z krvavo červenej na hnedkastú, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Keď je cibuľa udusená, pridáme do mäsa lúpane a nadrobno nakrájané paradajky, kocku cukru a hrášok. Kľudne použite konzervy, je to rýchlejšie ako čistiť paradajky a lúskať hrášok :) A hlavne, sú po celý rok.
Necháme asi 20minút podusiť. Pridáme očistené strúčiky cesnaku....
...a môžeme nechať dusiť na slabom plamienku. Keď je omáčka uvarená, odstavíme a necháme vychladnúť.
Ryžu aj omáčku som pripravila hneď ráno a nechala vychladnúť, ale hlavne stuhnúť na večer.
Formovanie Arancini
No a teraz sa pustíme do formovania arancini. Ruky si musíme pravidelne namáčať do čistej vody, aby sa nám ryža nelepila na ruky.
Z vopred pripravenej ryže odoberieme za hrsť, asi takúto:
Palcom v strede vytvoríme dierku:
Túto dierku pomaly zväčšujeme - gulu otáčame, prst stále vo vnútri a postupne palcom tlačíme na steny guľky.
Do vytvorenej jamky vložíme kúsok mozzarely.
Ku syru pridáme za lyžicu ragú...
No a guľu môžeme zatvoriť. Horné strany jemne pritlačíme dostredu a 'uťapkáme' :)
No a dostaneme skoro hotové arancini
Polo-pripravené arancini obalíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v strúhanke.
Vypražíme a podávame s čerstvým šalátom.
Z 500g ryže mi vyšlo toľkoto arancini:
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára