Pre 2-3 osoby:
- morčacie stehno
- 2 mrkvy
- 1/2 cibule
- 1 vajíčko natvrdo
- dijonská horčica
- 2 strúčiky cesnaku
- fourme d'ambert (syr podobný Nive alebo roquefortu)
- petržlen a koreniny podľa vlastnej chuti :)
- 120g bulguru
- biela časť póru
- soľ, čierne korenie
- hydinový bujón
Morčacie stehno musíme najprv vykostiť. Nie je to nič komplikované a viem, že viacerí z vás to už majú určite zmáknuté, no pre tích, ktorí nevedia ako sa také stehno vykosťuje, pridávam fotopostup.
Cibuľu si nakrájamé nadrobno, cesnak si popučíme. Pripravíme si menší hrniec a šplechneme 2-3 šplechy oleja. Cibuľa by sa nemala dávať do horúcej panvice, oleja, vraj by sa mala dávať, keď je panvica ešte studená (aby cibuľa nezhorkla).
Keď je cibuľa priesvitná, vložíme nadrobno nakrájané mrkvy (na brunoise, viď info v záložke Extra info) a necháme spolu podusiť. Ku koncu pridáme náš voňavý popučený cesnak (čínskemu a argentínskemu cesnaku sa vyhýbam, veď cesnak z okolia je omnoho lepší a voňavejší a neprecestoval pol zemegule :)
Vajíčko natvrdo a zopár malých kyslých uhoriek nakrájame na drobné kúsky a pridáme do zmesi cibuľa-mrkva. Dochutíme bylinkami, soľou, korením. Zmes necháme chvíľku vychladnúť.
V prípade, ak už plnka nie je horúca, môžeme začať plniť stehno. Stehno posolíme z každej strany a vnútornú časť, kam budeme dávať plnku potrieme dijonskou horčicou. Vyložíme zopár plátkami syra a prikryjeme zeleninovou plnkou. Plnku vtlačíme aj do dierky, ktorá nám vznikla vyrezaním časti spodnej kosti. Zabalíme a zaviažeme.
Roládu vložíme do pekáčika, podlejeme bujónom, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180-200°C približne 50minút.
10-15 minút pred koncom dáme vrieť osolenú vodu. Keď voda začne vrieť, nasypeme do nej bulgur. Premiešame a necháme variť asi 10 minút. Čas varenia závisí od bulguru a je určite napísaný na každom obale, presne ako na cestoviny.
Ja som si na panvici trošku opražila pór nakrájaný na kolieska a uvarený bulgur som s ním ešte chviľu povarila.
No a už iba podávame - bulgur (alebo ryžu či zemiaky) prelejeme omáčkou z výpeku, roládu nakrájame na hrubšie kolieska (mne sa na servírovanie páči viac druhá strana stehna) :) a degustujeme.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára