sobota 29. septembra 2012

Pečený králik na sladko-kyslo

Už nám bolo dosť bravčového mäsa a králika nejedávame nejako často. Slodko-kyslé omáčky na jedlá poznám, no toto bol náš prvý králik na ento spôsob. S receptom som bola spokojná, tak som ho ani veľmi neupravovala. Tri šplechy toho, 3 šplechy tamtoho a je to hotové. Urobila som toho viac, tak sme mali na nasledujúci obed a chutilo stále tak isto dobre :)


Pre 4 osoby:
  •  1 králik s hmotnosťou 1,5 kg 
  • 3 PL medu
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 3 PL oleja
  • 10cl jablkového octu
  • 2 KL koriandru 
  • štipka šafránu
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • soľ, čierne korenie
Rúru si predrejeme na 210°C.

Dáme vrieť vodu, paradajky narežeme do kríža na spodnej časti a na pár sekúnd vložíme do vriacej vody. Takto sa nám budú paradajky lepšie šúpať. Paradajky rozkrojíme, vyberieme semiačka a nakrájame dužinu na malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na polkolieska.

Do misy na pečenie šupneme pár šplechov všetkého, čo do omáčky treba- med, sójovú omáčku, olej, ocot,  šafrán, koriander, paradajky a cibuľu.

Králika však treba naporciovať, napríklad na 8 častí. V hrnci si na troche oleja opečieme dozlatova všetky časti králika. Keď sú pekne zatiahnuté a sfarbené, vložíme ich do misy na pečenie a obalíme v omáčke. 

Zakryjeme alobalom a vložíme do rúry na približne 25 minút. Samozrejme bude králikovi v rúre trošku teplo, tak ho treba občas polievať omáčkou. Picháme popritom do mäska, aby sme zistili, či je pekne upečene. Bon apétit!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára