štvrtok 5. decembra 2013

Bravčová panenka plnená banánom

Trochu iný, sladko-slaný, recept na bravčovú panenku. Nič komplikované to nie je a suroviny sú veľmi ľahko dostupné.

  • bravčová panenka
  • 1-2 banány
  • karí korenie
  • 3 bobkové listy
  • tymián
  • 25g maslo
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
Bravčovú panenku očistíme a poodkrajujeme všetky mastné a nepekné časti. Všetky tieto kúsky použijeme na omáčku. Čím sú kúsky menšie, tým je výpek výraznejší - je lepšie mať viacej malých kúskov ako 2 veľké kusy. Tým, že ich je viacej, viacej sa ich aj skaramelizuje, čo prispieva ku konečnej chuti výpeku. Takto očistenú panenku zatiaľ dáme bokom.

Šalotku očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu taktiež očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
Do menšieho hrnca šplecheneme trochu slnečnicového oleja a vhodime na kúsky nakrájané zbytkové časti mäsa a opekáme, až kým nie sú takmer skaramelizované. Pridáme šalotku a mrkvu. Necháme spolu chvíľku karamelizovať. Podleje trochou suchého bieleho vína, poprípadne trochou čistej vody. Prihodíme dva bobkové listky a prikryté dusíme na miernom ohni asi 40minút. Keď je mäso poriadne vyvarené, omáčku prelejeme cez sitko, vrátime naspäť do hrnca a necháme ešte chvílku variť, aby sa odparilo ešte trochu vody.

Banán rozrežeme po dĺžke na dve polovice a posypeme trochou karí korenia. Panenku narežeme v strede dlhým špicatým nožom z jedného konca na druhý, môžeme si pomôcť prstami. Do vnútornej kapsy jemne vtlačíme banán. Ideálne by bolo, aby bol po celej dĺžke.
Panenku posolíme a zrýchla opečieme na panvici s trochou olivového oleja. Pridáme bobkový list, tymián, neolúpany strúčik cesnaku (takto sa cesnak nespáli) a maslo. Keď sa maslo roztopí, polievame s ním našu bravčovú panenku. Keď je panenka skaramelizovaná z každej strany, preložíme ju aj s výpekom a bylinkami do pekáčika a vložíme do rúry predhriatej na 180°C na 10minút. Po upečení necháme mäso odležať na mriežke.

Ja som k mäsu pripravila zeleninu - konfitované šalotky, fialovú mrkvičku a tenké plátky zemiakov a celé som zalievala omáčkou z výpeku. Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára