štvrtok 8. novembra 2012

Čokoládový krém, bretónsky biscuit a prekvapivá emulzia

Pre vás, ktorí majú radi čokoládu a troška alkoholu vám nevadí :) Práve z tohto dôvodu som to nazvala prekvapivou šľahačkou - nájdete v nej totiž slivky a armagnac. V prípade, ak ste ešte nikdy nepoužili sifón - teraz máte možnosť. Fámy o tom, že sifón musíte nechať hodiny a hodiny v chladničke zabudnite. Stačí, ak všetky ingrediencie sú pekne studené a HLAVNE prefiltrované - inak vám to neprejde cez sifón. Tak do toho! :)


Ingrediencie:

Čokoládový krém:
  • 25cl plnotučnej smotany na varenie
  • 80gr kryštalového cukru
  • 25cl polotučného mlieka
  • 4 žĺtky
  • 200gr horkej čokolády                                                                                                                                                                                                                                                                              
Biscuit:
  • 110gr múky
  • 70gr kryštalového cukru
  • 80gr masla
  • 2 žĺtky
  • soľ                                                                                                                                                     
Sifón:
  • 25cl plnotučnej smotany na varenie
  • 60gr vykostkôvaných sliviek
  • 10cl vody
  • 5cl armagnacu
  • 20gr kryštalového cukru                                                                      
Na čokoládový krém si pripravíme hrniec, v ktorom zmiešame mlieko so smotanou na varenie a privedieme k bodu varu. Predtým si však pripravíme žltky vymiešané s cukrom - blanšírované. Keď nám mlieko/ smotana zovrie, prilejeme ho k blanšírovaným žĺtkom a zamiešame. Prelejeme naspäť do hrnca, ohrejeme na 84°C za neustáleho miešania a čakáme kým dostaneme tu správnu konzistenciu. Vo francúzštine to povieme nappage - keď krém obalí lyžicu, prejdeme prstom a krém zostane oddelený - nie je moc tekutý, ale ani nie moc hustý :) Tento krém prelejeme cez husté sitko a zalejeme ním horkú čokoládu. Všetko zamiešame, až kým sa čokoláda nerozpustí a môžeme rozdeliť do servírovacích pohárov (alebo podľa toho, co máte k dispozícii). Stačí už len šupnúť do chladnička na 45minút.

Bretónsky biscuit je veľmi jednoduchá záležitosť: predhrejeme si rúru na 200°C a umyjeme ruky :)
V miske si zmiešame múku, maslo, soľ, cukor a žĺtky - a tu prídu na rad ručičky :) Dostaneme homogénnu masu, ktorú vyložíme na papier na pečenie, prikryjeme druhým papierom na pečenie a vyvaľkáme na hrúbku 5mm. Druhý papier hodíme do koša a biscuit vložíme do rúry na cca. 15-20 minút - samozrejme sledujeme, aby nám to neprihorelo. Keď je celá placka upečená, zoberieme si vykrajovátko podľa toho, čo máme doma a vykrojíme. Najlepšie tak, aby to veľkosťou sadlo do pohára kde je čokoládový krém :)

Emulzia - slivky si uvaríme domäkka v hrnci s vodou, cukrom a armagnacom - približne 10 minút na slabom ohni. Keď sú slivky uvarené všetko spolu rozmixujeme, necháme vychladnúť a prefiltrujeme cez husté sitko.
V miske zmiešame smotanu na varenie a vychladnuté rozmixované slivky a nalejeme do sifónu. Vložíme bombičku z komprimovaným vzduchom a potrasieme. Poriadne potrasieme :) Týmto sifónom dozdobíme čokoládový krém a bretónsky biscuit.

Dobrú chuť!        

Print Friendly and PDF                         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára