štvrtok 15. novembra 2012

Zabudnutý orechový koláč

Prečo práve zabudnutý orechový koláč? Vo Francúzsku máme jednú sympatickú kuchárku, ktorá s kamerou prechádza tunajším vidiekom a vyťahuje staré kuchárske tradície. Minule sa zastavila v oblasti Perigord a predstavila nám tento ľahučký, ale zato lahodný koláč.


Potrebujete:
  • 100g masla
  • 3 veľké vajíčka
  • 150g nastrúhaných orechov
  • 150g kryštálového cukru - 75g + 75g
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • štipka soli
Čokoládová poleva:
  • 75g čokolády na varenie
  • 25g masla
  • trošičku vody
A ideme na to, za 10 minút môže byť za 10minút v rúre.

Rúru predohrejeme na 180°C.

Do misky si nasypeme nastrúhané orechy - ja som použila klasický mlynček na syr, nech to nie je orechová múčka ale ani veľké kusy orechov. Pridáme 75g cukru a štipku soli.

Maslo si pomaly rozpustíme na miernom ohni spolu s 75g cukru a keď je rozpustené vlejeme ho na orechovú zmes.

Do takejto mazľavej zmesi si vajíčka rozbijeme 1 po 1 a medzi každým poriadne premiešame. Nakoniec pridáme 2 kopcovité polievkové lyžice múky (tu nemajú polohrubú a hrubú múku takže dám čo mám, čiže hladkú :) Poriadne premiešame.

Zmes nalejeme do koláčovej maslom potretej formy, vyrovnáme hladinu ako sa len dá (ja 3-4 potrasiem o linku :) a vložíme do rúry na cca. 20minút. Treba od oka a od noža - každý pozná starú pomôcku s nožom (pich do koláča a keď je nôž čistý a suchý tak je hotovo :)

Na polevu stačí rozpustiť čokoládu s maslo a troškou vody na slabom ohni (malo by sa vo vodnom kúpeli, ale v prípade nedostatku času, riadu apod. môže byť aj takto :), aby sa čokoláda nespálila.

Koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a môžeme potrieť čokoládovou polevou. Nakoniec môžeme ozdobiť jednoducho ale efektívne, 8 polovičkami orechov.

Jednoducho, ale chutne! :)

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára