sobota 17. novembra 2012

Hovädzie líčka so sladkastou cibuľkou

Priznávam, nemusí to znieť lákavo, ale treba vyskúšať. Toto mäso som nikdy nerobila, tak som sa musela porozkukať po nete. Musela som dlho surfovať, aby som našla to pravé orechové. Vždy sa nejako snažím skombinovať podľa toho, čo doma mám. Tentokrát som spadla na červenú cibuľu (samozrejme ju môžete nahradiť klasickou), veľa cibuľe :), sušené paradajky a troška čerstvej zeleniny.

Pre 2 osoby potrebujete:
  • 300g hovädzích líčok
  • 200ml červeného vína
  • 1 cibuľa 
  • 1 šalotka
  • 1/2 mrkvy
  • 1 bouquet garni (bobkový list, tymián, petržlen. vňať, rozmarín- zabalené v zelenej časti póru)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10g paradajkového pretlaku
  • 1 PL múky
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ, čierne korenie
Cibuľu, šalotku a mrkvu očistíme a nakrájame na mirepoix

Rúru zapneme na 180 °C. Mäso očistíme od blán a všetkeho, čo tam nemá byť :). Zľahka ich osolíme a narýchlo opečieme v hrnci, ktorý môžete dať neskôr do rúry. A ak nemáte, tak postačí normálny hrniec, z ktorého to neskôr preložíme do misy vhodnej do rúry. Takže keď je mäso zatiahnuté pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, cibuľu a šalotku). Trochu spolu dozlatista popečieme, pridáme ošúpaný cesnak. Prihodíme paradajkový pretlak a posypeme múkou. Premiešame a necháme na ohni asi 4minúty.
   Po 4 minútach podlejeme červeným vínom, zamiešame a ak nie je dosť tekutiny, dolejeme vývarom. Prihodíme bouquet garni, osolíme a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa, zakryjeme a vložíme do rúry. Necháme piecť asi 1,5hod. Postupne budeme teplotu znižovať, až na 150 °C
   Keď je mäso hotové, omáčku precedíme cez sitko.


Na sladkas cibuľku:
  • 1 veľká cibuľa
  • maslo
  • balsamikový ocot
  • bouquet garni
  • 4 plátky sušených paradajok
  • soľ, čierne korenie    
Cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovice a nakrájamé na 3mm prúžky. Hodíme na rozpustené maslo, pridáme bouquet garni a opražíme dozlatova. Podlejeme balsamikovým octom a necháme nech sa vyparí. Podlejeme vývarom a na slabom ohni dusíme asi 20minút. Nezakrývame. Je to hotové, keď je cibuľa mäkká a šťava vyparená.
  V momente podávania k cibuli primiešame sušené paradajky.

Ja som k tomuto mäsu robila jedoduché zemiačiky - očistené, nakrájané na mále kocky a v teflónovej panvici na trošičke masla na slabom ohni opekáme.

Keď je všetko uvarené ako má byť, mäso nakrájame po dĺžke, aby sme medzi každý kúsok mäsa dali skaramelizovanú cibuľu s paradajkami. Niečo ako mini lasagne :) V FR tomu hovoria millefeuille. Takto navrstvené mäso zalejeme prepasírovanou omáčkou a priložíme zamiačiky:

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára