Tentokrát som prihodila krátke video - ak robíte
domáce cestoviny s mašinou na vaľkanie cesta, je to taký malý tip, ako
ušetriť čas a nervy pri vyberaní a opätovnom vaľkaní cesta. Prepáčte za
slovenčinu, už mi vypadávajú slová :)
http://www.youtube.com/watch?v=UAHs9yQmT4c
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 400g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 4 PL olivového oleja
- voda, ak je cesto moc suché
- soľ
Na plnku
- 300g hovädzieho mletého mäsa
- 2 cibuľe
- pažítka, petržlen, čo vám chutí
- vajíčko
Na omáčku
- paradajky
- 1 cibuľa
- cukor, soľ, korenie
V prvom rade si musíme urobiť cesto, ktoré bude
musieť odpočívať niekoľko minút v chladničke.
Na pracovnú dosku si vysypeme preosiatu múku a urobíme v strede
kráterik. Do kráterika vložíme vajíčka (na 100gr múky ide 1 vajíčko +
1PL oleja) olej a posolíme. Postupne primiešavame múku do vajíčka-oleja.
Cesto hnietime oboma rukami až kým nebude dostatočne elastické. Nemalo
by to byť komplikované, ale keď bude, môžem pridať video :)
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na 40 minút do
chladničky.

Medzičasom
si spravíme plnku. Tentokrát som použila mleté mäso, ale môžte dať
čokoľvek. Na mäsovú plnku si pomleté mäso opražime na cibuľke a
šampiňónoch, ochutíme podľa svojej chuti. Keď je plnka ochutená a podľa
vašej chuti, necháme ju vychladnúť. Ja som opražené mäsko ešte
pomixovala v blenderi a až potom som pridala vajíčko. Keď je plnka
vychladnutá, môžeme začať tvarovať ravioly.

Cesto
na cestoviny vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 polovice. Najprv
spracujeme prvú polovicu - cesto vyvaľkáme na dostatočnú hrúbku a na
stroji nastavíme 1.stupeň. Stroj to vyvaľká za nás, len treba točiť
kľučkou. Keď robíte ravioly, vaľkajte na hrúbku č. 6 -7 (podľa plnky).
Na každom stupni treba cesto prevaľkať 2x a až potom dať na vyšší
stupeň, čiže na tenšie cesto. Pridávam video, ako rýchlo a ľahko
vyvaľkať cesto.

Pás
takto vyvaľkaného cesta si položíme na pracovnú dosku a malou kávovou
lyžičkou urobíme kopčeky plnky. Prikryjeme dalším kúskom cesta,
vyženieme vzduch čiže vytlačime vzduch od plnky smerom k exteriéru
ravioly. Okraje poriadne pritlačíme a vytvarujeme raviol podľa nálady.
Niekedy robím štvorčeky, tentokrát som vykrajovala malým poharikom.
Ravioly odložíme na tanier, až kým nespracujeme druhú polovicu cesta.

Do
hrnca si dáme variť osolenú vodu a ravioly vhodíme do vriacej vody. Ja
som stíšila plameň, niekde som videla, že to odporúčajú. Keď totiž bublá
vriaca vody, môźe poškodiť povrch raviol a preto sú niekedy také
zvráskavené.
Ravioly varíme podľa veľkosti - ja som varila 9 minút.
No a omáčka je to najľahšie - opražíme si cibuľku, pridáme paradajky
(ešte nie sú tie skvelé šťavnaté chutné paradajky v obchodoch, iba
paradajky bez chuti, preto v zime používam radšej paradajky v konzerve),
trocha cukru, soli, čierneho korenia. Keď je ochutená podľa chutí,
pomixujeme, aby sme dostali hladkú omáčku.
Servírujeme a posypeme parmezánom.
Dobrú chuť
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára