streda 20. marca 2013

Stehno z perličky na hráškovej kaši

Popravde, perličku som ešte nejedla a minule ju mali v obchode za dobrú cenu. Kedže som Homo sapiens zvedavý, reku vyskúšam. Perlička má svoju charakteristickú textúru - je to síce hydina, no pripomína mi skôr divinu. 
 

Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 4 ks stehná z perličky
  • 1 cibuľa nakrájaná najemno
  • 80g šampiňónov
  • 4 plátky údenej slaniny
  • 20g lieskových orieškov
  • 20g sušených hrozienok
  • 1 vaječný bielok
  • 2 PL koňaku
  • 30ml smotany na varenie
  • 1/2 KL zmesi 4 korení
  •  soľ, mleté čierne korenie
  • 100ml červeného vína
  • 300g hrášlu
  • 1 strúčik cesnaku 
  • zemiaky ako príloha
Najpracnejšie je to na začiatku - stehná musíme vykostiť. Hornú časť stehien odstránime úplne a tú spodnú iba z polovice. Kosť proste uprostred odsekneme a do vytvorenej dierky budeme môcť dať plnku. Stehno nám zároveň bude držať a stále pripomínať stehno, lebo necháme polovicu spodného stehna. Stehno osolíme ako zvnútra, tak aj z exteriéru.

PLNKA: Hríby si očistíme, nakrájame a chvíľu podusíme na 1/2 cibuľke, aby sme ich zbavili vody. Keď sú podusené, necháme ich vychladnúť. Huby a cibuľku zmiiešame s bielkom, pridáme trošku smotany na varenie, najemno nakrájané lieskovce, sušené hrozienka, soľ, korenie, zmes 4 korení a 2 PL koňaku. Všetko poriadne premiešame.

STEHNÁ: Pripravenou plnkou naplníme stehná, prikryjeme údenou slaninkou a potravinovým špagátikom stehno pevne zviažeme. V hrnci na horúcom oleji opečieme stehná z každej strany, pridáme druhú 1/2 cibuľku. Podlejeme trochou červeného vínka a keď sa celé vyparí, podlejeme zeleninovým bujónom. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni cca 30-40 minút.

HRÁŠKOVÁ KAŠA: Ja som použila hrášok z konzervy, kedže ešte nie je čerstvý :( Hrášok ochutíme troškou cesnaku a osolíme. Dusíme do mäkka a pomixujeme. Servírujeme a ako prílohu môžme dať zemiaky.

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára