streda 27. marca 2013

Mušle Sv. Jakuba a šošovicový šalát

Priznám sa, že Mušle Sv. Jakuba som jedla včera po prvý krát. Je to veľmi citlivý kúsok mäska, takže naozaj pozor, aby sa neprepiekol. A hlavne, nepomýlte si Mušle Sv. Jakuba s palurdami. Pokiaľ hľadáte naozaj pravé mušle Sv. Jakuba, hľadajte na obale (alebo u rybára, podľa toho akú možnosť máte) názov Pecten Maximus. Spoznáte ich podľa veľkosti a ak vaše mušle pochádzajú z Peru a pod, určite to nie sú Pecten Maximus. Tak snáď vám bude chutiť :)

Ingrediencie pre 4 osoby:
Na mušle:
  • 18ks mušlí Sv.Jakuba
  • 1 citrón
  • 25g masla
  • slnečnicový olej
  • soľ
Na šalát:
  • 300g šošovice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 pór (iba biela časť)
  • 3 paradajky
  • tymián
  • bazalka
  • petržlen
  • 10cl balzamikového octu
  • 10cl olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Šošovicu opláchneme pod prúdom vody, až kým z nej nepotečie čistá voda. Vložíme ju do hrnca s vodou, pridáme strúčik cesnaku, bobkový list a tymián. Varíme domäkka, prelejeme cez sitko a necháme vychladnúť.

Mrkvu si očistíme, rozkrojíme po dĺžke na 2 polovice a každú polovicu rozkrojíme opäť po dĺžke na 2.
Pór dôkladne umyjeme, aby sme zmyli piesok a bielu časť pokrájame. Červenú cibuľu (ak nemáte červenú, pridajte bielu) nakrájame nadrobno. 2 zvyšné strúčiky cesnaku očistíme, vyberieme zelený stred (tento zelený stred radšej vyberajte systematicky, nie je ani chutný, ani zdravý) a rozpučime plochou stranou čepele. Paradajky ošúpeme (nakrojíme na spodnej strane do kríža a vložíme do vriacej vody na pár sekúnd), odstránime vodnatú časť s jadierkami (kľudne ich zjedzte, ale nedávajte do šalátu, táto časť je moc tekutá) a nakrájame na kocky. Bazalku a petržlen nakrájame nadrobno.

Do panvice si šplechneme trochu olivového oleja a zľahka opečieme mrkvu. Potom pridéme cibuľu a znova zľahka spolu opečieme. Pridáme pór a zľahka opečieme. Stíšime plameň a dusíme až kým nebude mrkva mäkká podľa vašej chuti. Pridáme cesnak a po 1 minúte podlejeme balzamikovým octom. Necháme nech sa vyparí. až do takého sirupu. Odstavíme a pridáme šošovicu. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme troškou citrónovej šťavy. Nechajte šalát vychladnúť a pridajte paradajky, bazalku a petržlen.

Mušle Sv. Jakuba 
Mušle očistíme od oranžovej časti a osolíme z oboch strán. Do panvice šplechneme trochu slnečnicového oleja a keď bude panvica dostatočne rozohriata, vložíme mušle. Mušle opečieme 1-2 minútky z jednej strany, stišime trochu plameň a opečieme 2-3 minútky z druhej strany. Mušle by mali byť v tomto momente hotové - správne upravené mušle by v strede mali byť nepriezračné a na okrajoch elastické. Keď sú hotové, pokvápkame trochou citrónovej šťavy a na každú dáme kúsoček masla.

Servírujeme so šošovicovým šalátom a poliate troškou šťavy z panvice, kde sme opiekli mušle. Ja som k tomu dala trošku zemiakov, aby sa vyvážila chuť balzamikového octa.

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára