Na plnenýc zajačích chrbtoch je komplikované iba vykostenie, ale keď som to zvládla ja, zvladnete to aj vy!
No, ale pre tých, ktorí také niečo ešte nerobili, prikladám návod:
Kosti nevyhadzujeme, použijeme ich na bujón, z ktorého bude omáčka. Do väčšieho hrnca vhodíme cibuľku nakrájanú nadrobno, 1 mrkvu na väčšie kúsky, trochu zeleru, cesnak a kosti. Keď sú kosti zlatisté, podlejeme vodou do výšky kostí, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30minút. Keď je bujón dostatočne chutný, scedíme.
Odkostené mäsko môžeme napĺňať plnkou podľa chute - ja som vložila plátok goudy a zmes cibuľe, slaninky nadrobno a šampiňónov opražených chvíľku na oleji. K tomu som pridala sušené paradajky naložené v oleji (samozrejme nadrobno).
Takéto zajačie mäsko môžete naplniť napríklad tapenádou (rozmixované olivy, kapary, ančovičky, strúčik cesnaku a olivový olej) s píniovými orieškami a bazalkou, hydinovou penou (kuracie prsia rozmixované so smotanou na varenie a vaječným bielkom, dochutené muškátovým orieškom a soľou), nadrobno nakrájaným zvyškom mäsa s pečienkou a estragónom alebo špenátovými listami s cibuľkou. Ale to iba ako inšpirácia :)
Plnku zabalíme opatrne do mäska a celý plnený chrbát obalíme plátkom slaninky a zaviažeme (to aby nám slaninka a celé mäsko držalo). Viem, že sa namiesto slaninky používa aj jaterničková kožička, tú je však tažko nájsť (jedine u mäsiara).
Pokiaľ by ste si neveli poradiť s viazaním mäska, prikladám webový link na jedno francúzske video. Netreba vám ani zvuk, stačí iba obraz. (Ono by to bolo tažko vysvetliť cez fotky, video bude lepšie)
link: http://www.marmiton.org/pratique/techniques-culinaires-video-cuisine_farcir-un-rable-de-lapin.aspx
Takto obalené mäsko skrátka opečieme na prudkom ohni, v nádobe, ktorá je vhodná aj do rúry. Slaninka by mala byť dozlatova opečená. Podlejeme troškou bujónu, prikryjeme a vložíme do rúry predohriatej na 180°. Nechala som to prikryté asi 25 minút a nechala som to odkryté piecť ešte asi 10 minútiek. Čas od času som podlievala bujónom a na konci bola krásna a chutná omáčka.
Keď je mäso hotové, odstránime potravinársku niť a mäso nakrájame na medajlónky.
Ja som podávala so zemiakovými plackami, nech to troškú chrumká pod zúbkami :) No a k tomu šalátik.
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára