nedeľa 9. júna 2013

Kačacie prsia s malinovou omáčkou

Viem, že takéto omáčky z červeného ovocia sa robievajú k divine, tak prečo nevyskúšať aj pri kačke? Už dlho som ju chcela vyskúšať, ale nájsť maliny v rozumnej cene je komplikované. Ak však máte domáce, alebo od suseda :), určite neváhajte a vyskúšajte. Na konci som zaliala plátky mäska výpekom z pekáčika, lebo môj drahý to má rád :)
Verte mi, recept je naozaj veľmi jednoduchý.

Infrediencie pre 2 osoby:
  • 1 kačacie magret (prsíčko)
  • 50g malín
  • 10cl bujónu
  • 1 šalotka
  • 1 PL medu
  • sušené bylinky, soľ a čierne korenie
  • 5 cl bieleho balzamikového octu (alebo malinového, alebo jablčného, dajte čo máte :)
 

Najprv si očistíme kačacie prsia od prebytočného tuku tak, že poodkrajujeme tie časti, ktoré "prevýsajú". Keď je mäsko očistené, nakrojíme kožu na tzv. šachovnicu. Pozor, aby sme neprerezali vrstvu kože až ku mäsu, to musí zostať neporušené.
Zapneme silnejší plameň a necháme dostatočne rozohriať panvicu. Na druhej strane si zapneme rúru na 200°C a necháme predhriať. Keď je naša panvica dostatočné rozohriata, vložíme do nej mäsko stranou kože smerom nahor. Určite nepridávame olej, maslo, ani žiaden iný tuk - opekaním sa tuk rozpustí a prirodzene vymastí panvicu :) Stranu kože opekáme asi 2 minúty, otočíme a opekáme mäsko daľšie 2 minúty. Mäsko ešte raz otočime stranou kože a opekáme 5 minút, aby sa vypiekol tuk. Polievkovou lyžicou tuk odberáme, aby sa strana kože opiekla do chrumkava a nie vypražila. Mäso na fotke je očistené od prebytočného tuku, s narezanou kožou a opečené.
 Takto opečené mäso vložíme do pekáčika, strana tuku smerom hore a vložíme do prehriatej rúry na 8 až 12 minút. Hovädzie máme radi skoro surové, no na kačacie si radi počkáme, kým sa dobre neprepečie (čiže ja som nechala 12 minút). Keď je mäso podľa vaších predstáv, vyberiee ho z rúry, prikryjeme alobalom a necháme aspoň 5 minút odpočinúť. To je preto, aby mäso zmäklo.

Pripravíme si našu jednoduchú, ale efektívnu omáčku. Šalotku nakrájanú nadrobno opečieme na oleji a pridáme maliny. Maliny poriadne popučíme, podlejeme bujónom a dochutíme zvyškom ingrediencií. Keď je omáčka podľa nášho gusta, dostatočne hustá a chuťovo vyvážená, odstavíme. Ja som omáčku prepasírovala cez sitko. aby som sa zbavila všetkých malinových semiačok.

Takto pripravené mäso som podávala s jednoduchou zemiakovou kašou a preliate výpekom z mäsa a malinovou omáčkou.

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára