štvrtok 19. septembra 2013

Domáci bagel s hovädzím a skvelou medovo-horčičnou omáčkou

Bagel som už mala možnosť ochutnať v jednom stánku s občerstvením v Bratislave. Medzičasom tento stánok už zavreli, ale po pamäti mi chodil stále. No a včera som sa rozhodla tento netypický sendwich pripraviť doma.
Na začiatku som si myslela, asi ako 90% ľudí, že bagel je americký objav. No tak isto ako hamburger alebo hot-dog, ani bagel nie je americký. Bagel prišiel do Ameriky zo strednej Európy. Traduje sa, že vznikol v dielni viedenského pekára na počesť poľského kráľa Jána III Sobieskiho, ktorému sa podarilo vyhnať turkov za hranice územia. Bagel (v nemeckom origináli Bügel) mal pripomínať strmeň, ktorý je súčasťou konského sedla, kedže vyššie spomínaný král boj vynikajúci jazdec.
Partikularitou tohto pečiva je to, že sa predvára vo vriacej vode. Veľmi som sa bála, čo z toho výjde. Kysnuté cesta mi niekedy nekysnú, potom vykysnú, no medzičasom ma tak vystresujú, až sa bojím, čo budeme nakoniec večerať. Toto pečivo sa napokon vydarilo na 1 a môj drahý skonštatoval, že je to lepšie ako domáci hamburger :)
Recept na pečivo som našla na Vareche

Ingredience pre 4 osoby:
  • 125g hladkej múky
  • 125g celozrnnej múky
  • 10g čerstvého droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 30ml rastlinného oleja
  • 150ml vody
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • sezam na posypanie a rozšľahané vajíčko na potretie
Olej nalejeme do menšieho pohárika alebo mištičky a krátko zohrejeme v mikrovlnke. Pridáme kryštáľový cukor a premiešame, až kým sa cukor nerozpustí. Do oleja pridáme droždie, pomiešame, až kým sa nerozpustí. Necháme v teple asi 10min odstáť.

Hladkú a celozrnnú múku zmiešame v miske, pridáme asi 1KL soli a premiešame. Pridáme olej s droždím, vajíčko a začneme miesiť. Postupne pridávame vodu, až kým nedostaneme hladké, vláčne cesto. Cesto vložíme do misky vytretej olejom, cesto zvrchu a zo strán jemne potrieme trochou oleja, misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme v teple vykysnúť minimálne 1hodinu.

Keď si cesto poriadne oddýchlo, rozdelíme ho na 4 častí. Každú časť spracujeme na valček dlhý asi 15cm a jeho oba konce spojíme tak, aby sme dostali prstenec. Necháme ešte 30min vykysnúť.

Rúru predhreme na 190°C

Do väčšieho hrnca dáme vrieť vodu. Vykysnutý bagel vhodíme na 1min do vriacej vody (ja som po 30sek bagel vo vriacej vode otočila, nech sa prevarí aj horná časť), bagel vyberieme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Opakujeme so všetkými bagelmi.

Vloźíme do predhriatej rúry a necháme piecť dozlatista asi 20minút.

....no a po pečive prišla príprava druhej polovice receptu
  • 400g hovädzieho mäsa. ja som použila hovädzie pliecko
  • 30g dijonskej horčice
  • 14g medu
  • 1/2 zväzku pažítky
  • 100g smotanového syru (nátierkový alebo usmievavú kravičku :)
  • 100g cheddaru alebo ementálu
  • šalát
  • 4 kyslé uhorky
  • 12 sušených paradajok v olivovom náleve
Nemám zvyk hovädzie mäso pred opekaním soliť, ale už som tento postup niekde videla, tak reku, nadišiel ten správny okamih ho vyskúšať.
Takže hovädzie mäso posolím z oboch strán. Rúru predhrejeme na 200°C a zo skrinky si vyberieme pekáčik a alobal. Do panvice si šplechneme trošku oleja a počkáme, kým sa nerozohrejem. Hovädzie mäso zrýchla z oboch strán opečieme a vložíme do pekáčika. Celé prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 8min. Po 8min pekáčik vyberieme a necháme trošku vychladnúť.

Kým bude mäsko hotové, vloźíme krémový syr spolu so strúhaným tvrdým syrom do menšieho hrnčeka a necháme roztopiť. Ak tomu treba pomôcť, môžme priliať trošičku mlieka. Ak chcete mať úplne hladkú omáčku, môžete ju krátko pomixovať. Syrovú omáčku odstavíme.
Med zmiešame s dijonskou horčicou, pridáme nadrobno nakrájanú pažítku a celé primiešame k odstavenej syrovej omáčke.

Kyslé uhorky nakrájame na kolieska. Lepene sušených paradajok nakrájame na pásiky. Šalát umyjeme pod studenou vodou a ručne ho natrháme na menšie kúsky.Hovädzie mäso nakrájame na kúsky, všetko podľa vlastnej nálady či veľkosti baglov :)

No a ideme do poslednej fáze:
Bagel rozkrojíme na polovicu. Každú polovicu natrieme medovo-horčičovo-syrovou omáčkou. Pridáme kolieska kyslých uhoriek, pásiky sušených paradajok, kúsky šalátu. Na šalát poukladáme mäso nakrájané na kúsky a prikryjeme druhou polovicou pečiva.

Dobrú chut!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára