štvrtok 19. septembra 2013

Krém z tekvice Hokkaido s čipsami z parmskej šunky


Tekvica Hokkaido ku nám prišla z Japonska, z ostrova Hokkaido. Mne osobne veľmi vyhovuje jej gaštanová chuť. Dnes som ju spracovala do hladkého krému a podávala s čipsami z parmskej šunky. Tento recept je jednoduchý, nenáročný na čas a státie pri sporáku :)
Ingrediencie pre 4 osoby
  • 1 Hokkaido tekvica, cca 1,2kg
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 600ml mlieka
  • strúhaný syr
  • 3-4 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 klinčeky
  • 3 guličky celého čierneho korenia
  • 4 plátky parmskej šunky
  • olej, soľ
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak očistíme a iba ho rozpučíme plochou stranou noža. Hokkaido tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a vlásočky a nakrájame ju na väčšie kúsky.
Do čajového sitka, ktorý používame na bujón, dáme plátky čerstvého zázvoru, klinčeky a celé čierne korenie.  

Do väčšieho hrnca šplechneme trochu oleja, poprípade môžeme nahradiť pár kvapiek oleja (pravým) maslom, a vhodíme nakrájanú cibuľu. Opražíme dosklovista a prihodíme na kúsky nakrájanú tekvicu a popučený cesnak. Zalejeme mliekom, vložíme sitko so zázvorom a klinčekami a prikryjeme pokrievkou.
Raz za času musíme naspäť ku sporáku a pomiešať, aby sa nám nič v hrnci nepripálilo. Podlievame raz za času vodou a necháme variť cca 30-40 minút.

Kým sa krém varí, pripravíme si čipsy z parmskej šunky. Šunku som pridala z viacerých dôvodov: je chrumkavá, v tejto podobe má ešte výraznejšiu chuť a najmä môj chlap nemôže povedať, že nemal mäso :)
Plátky šunky položíme na papier na pečenie jeden vedľa druhého a prikryjeme druhým papierom na pečenie. Takto pripravenú šunku vložíme do rúry predhriatej na 130°C, zaťažíme nejakým pekáčom a necháme v rúre sušiť cca 30minút.

Keď je tekvica mäkká, vyberieme čajové sitko a celé prelejeme do mixéra. Zmixujeme na hladký krém a vlejeme naspäť do hrnca.
Zemiačik-dva očistíme, nakrájame na malé kocky, vhodíme do krému a varíme domäkka. Ak je krém moc hustý, podlejeme vodou. Keď sú zemiaky uvarené, nasypeme do krému strúhaný syr.

Podávame s lístkami petržlenu a pripravenými čipsami z parmskej šunky.

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára