pondelok 23. septembra 2013

Pečené bravčové s omáčkou z Coca-Coly

Už pred nedávnom som si všimla, že jeden z najobľúbenejších receptov je bravčové pečené mäso. Preto som sa rozhodla výskúšať pre vás recept s nezvyčajnou ingredienciou, s Coca-Colou. Musím sa priznať, že doma tento bublinkový nápoj nepijeme veľmi často, jedine pri príležitosti aperitívu. No a kedže sa neminie celá fľaša a bublinky z nej pomaly, ale iste vyprchajú (áno, fľaša je zatvorená, ale aj tak :), našla som spôsob ako spotrebovať vyprchanú Colu.
Nemusíte sa báť tej sladkej chute, práve naopak, určite bude chutiť. A najmä, je to veľmi jednoduchý a pomerne rýchly recept. Minimálne, nemusíte stáť pri sporáku a môžete sa venovať iným záľubám :)
Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 1ks bravčového mäsa na pečenie cca 800g
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL Worcestershire omáčky
  • 200ml Coca-Coly
  • 40ml bujónu 
  • 1/4 zväzku petržlenu
  • maslo, olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Bravčové mäso osolíme a okoreníme z každej strany. Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. Cesnak očistíme a plochou stranou noža rozpučíme.

Rúru predhrejeme na 180°C.

Do panvice vložíme kúsok masla a trošičku oleja. Maslo nemá rado moc vysoké teploty, veľmi ľahko sa spáli. Aby sa maslo nespálilo, pridáme za pár kvapiek oleja. Maslo s olejom necháme rozpáliť a keď je dostatočne horúce, bravčové mäso zrýchla opečieme z každej strany. Ak máme na panvici dosť miesta, vhodíme nakrájanú cibuľu a trochu ju opražíme.

Keď je mäso z každej strany opečené a zatiahnuté, vyberieme ho z panvice a dáme na chvíľku bokom. Do panvice nalejeme Coca-colu a špachtlou dno poriadne pohladkáme (nech sa odo dna uvolnia všetky šťavy z mäsa). Vypneme oheň.

Bravčové mäso teraz ponatierame horčicou a kečupom z každej strany. Vložíme ho do hlbšieho pekáčika, povedľa poukladáme strúčiky cesnaku a umytý petržlen. Celé zalejeme omáčkou z Coca-Coly, prilejeme trochu bujónu a Worcestershire omáčku. Pekáčik zakryjeme alobalom, vložíme do rúry a za občasného podlievania omáčkou pečieme asi na 1hod. Ja som alobal v polovici času pečenia odstránila.

Po upečení mäso vyberieme z pekáča a nakrájame na plátky. Omačku prelejeme cez sitko, zeleninu vyhodíme a ak omáčka nie je dosť hustá, môžme ju nechať pár minút zhustnuť v menšom hrnčeku alebo panvici.

Podávame buď s cestovinami alebo so zemiakmi.

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára