pondelok 30. septembra 2013

Hruškovo-mandľové tortičky

Doma mi zostali dve williams hrušky, ktoré bolo treba použiť a to urýchlene :) Na internete, ani v mojich múdrych kuchárskych knižkách, však nebol recept, na ktorý by sa mi zbiehali slinky (iný moment, iná chuť, iný recept :). Za pomoci internetu som však nakoniec prekombinovala 3 recepty a výsledkom sme boli milo prekvapení.
Ingrediencie na 8 tortičiek:

Sablée - krehké cesto

  • 250g hladkej múky
  • 125g masla
  • 70g kryštálového cukru
  • 2 žĺtka
  • 5cl vody (alebo mlieka) 
  • štipka soli  

Mandľový krém

  • 250g mandľovej múčky
  • 200g kryštálového cukru
  • 5 vaječných bielok + 3 žĺtka
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • 2 hrušky williams
Ako prvé pripravíme cesto na tortičky, ktoré bude musieť odpočívať v chladničke minimálne 1hodinku.

Vaječné žĺtka vymiešame s cukrom a prilejeme vodu alebo mlieko. Všetko spolu poriadne premiešame, aby sa kryštálový cukor rozpustil.

Múku vysypeme na pracovnú dosku, maslo nakrájame na menšie kocky a položíme na kôpku múky. Maslo s múkou teraz musíme premiešať - naberieme za hrsť múky a trochu masla a túto zmes treme medzi dlaňami. Asi takto nejako:
Keď je všetka múka premiešaná s maslom, vytvoríme v strede kráterik, do ktorého opatrne nalejeme zmes vaječných žĺtkov-cukru-mlieka.
 Múku postupne vmiešame do tekutého elementu :)
Teraz je potrebné cesto vymiešať a to tak, aby sa všetky elementy poriadne premiešali, bez toho, aby sa z nich stala elastická masa.
Pracovnú dosku posypeme trochou hladkej múky. Cesto položíme na pracovnú plochu pred seba a dlaňou ho odtláčame od seba.
Keď je poriadne premiešané a nelepí sa, vytvarujeme z neho guľu, obalíme potravinárskou fóliou a vložíme do chladničky minimálne na 1hod.

Kým cesto poriadne odleží, môžeme buď skočiť so psom von do parku alebo pripraviť mandľový krém.
Mandľovú múčku premiešame s kryštálovým a vanilkovým. Postupne primiešame vaječné žĺtký.
Vaječné bielka vymiešame na sneh, môžeme do nich pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, nech sú pevnejšie. Vyšľahaný sneh jemne zamiešame do zmesy madľovej múčky-cukru-žĺtkov.


Rúru predhrejeme na 210°C.
Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtinky, a štvrtinky ešte na dve (pokiaľ sú moc hrubé).

Cesto vyberieme z chladničky. Pracovnú dosku posypeme trochou múky a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm. Formičky na tortičky vystelieme vyvaľkaným cestom, pridáme mandľový krém a poukládáme na plátky nakrajané hrušky. Ja som ukladala plátky na stojáka a preto sa mi vytvorili takéto štvrtinky.

Vložíme do predohriatej rúry cca na 20minút.


Najlepšie je počkať, kým vychladnú a až potom konzumovať. Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára