streda 12. februára 2014

Mangovo- vanilkové tiramisu

Každý snáď už dnes pozná talianského zdvíhača dobrej nálady - tiramisu. Klasický recept je s piškótami, mascarpone a s trochou kávy. Mango som dnes chcela použiť do nejakého sviežeho dezertu a tak som urobila ovocné tiramisu. Ľahké, pomerne rýchle a účinne :)
Pre 6 osôb:
  • 1kus manga
  • 20g kryštálového cukru
  • 10g masla
  • šťava z 1/2 citróna
  • 4 vajíčka
  • 120g kryštálového cukru
  • 400g mascarpone
  • piškóty, maslové sušienky
Ja čistím mango na tzv. anglický spôsob za pomoci polievkovej lyžice. Mango narežeme po obvode od horného stredu ku dolnému, polievkovú lyžicu vopcháme do škáry od hornej špičky a lyžicou postupne oškrabávame mangovú dužinu od jadra. Opakujeme na druhej strane manga. Z manga ostránime šupku a nakrájame na menšie kúsky. Vanilkový struk rozkrojíme po dĺžke na 2 polovice, špičkou noža vyškrabeme vanilkové zrnká. (Struk potom dávam do mlieka alebo do cukru)

Maslo dáme roztopiť do panvice, pridáme 20g cukru a kúsky manga necháme trochu skaramelizovať. Pridáme vanilkové zrnká a šťavu z 1/2 citróna. Necháme vychladnúť.

Žĺtka oddelíme od bielkov a vyšľaháme s 120g cukru. Pridáme mascarpone a poriadne spolu premiešame. Bielka vyšľahamé do tuhého snehu a jemne vmiešame do zmesi mascarpone.

Na dno vhodných pohárov alebo inej nádoby na hrubo prstami podrvíme piškóty, nejaké maslové sušienky a pod. Ja som chcela konečne využiť lotrinské regionálne sušienky s príchuťou mirabeliek. Sušienky prikryjeme trochou pripraveného mascarpone, na to dáme kúsky vanilkového manga, prikryjeme mascarpone. Opakujeme kým nie je pohár plný. Posledná vrstva musí byť mascarpone. Uložíme do chladničky cca na 3 hodinky.

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára