štvrtok 18. apríla 2013

Pestrofarebný paradajkový šalát a slaná tortička

Leto sa blíži, už začína aj to slniečko vykúkať a niekedy dobre padne osviežujúci paradajkový šalát. Našla som ráno na trhu krásne čierne a žlté paradajky. Tie žlté ešte nemali tú správnu chuť, no tie čierne sú vynikajúce. U nás sa volajú Čierne paradajky z Cimrée, no neviem pod akým názvom sa predávajú na Slovensku (ak vôbec).

Napravo klasická paradajka a naľavo čierna

 Čierna paradajka z Cimrée má viac dužiny, ako tá klasická červená verzia a aj sladkastejšiu chuť. No ja som touto paradajkou taká nadšená, že sa s ňou musím podeliť :)
No keďže paradajkový šalát sám o sebe by bolo na večeru málo, spravila som takéto malé tortičky z lístkového cesta, roquefortu a orechov.
Pre 4 osoby budeme potrebovať 1-2ks lístkového cesta, z ktorého si vykrojíme kruhy, priemer čiže veľkosť výsledných tortičiek nechám na vás. Kruhom spravte okraje, iba ich okraje ohnite dovnútra a trochu vytvarujte. Tortičky vložíme naspäť do chladničky.

Rúru si zapneme na 210°C a necháme nech sa nám predohreje.

Asi 150gr orechov (vlašské orechy, pínoive semiačka) si nakrájamé nahrubo. Do menšieho hrnca dáme asi 25g masla, 1 nadrobno nakrájanú šalotku a pridáme nahrubo nakrájané orechy.

Kým sa nám spolu dusí šalotka a orechy, vidličkou si rozpučíme asi 150gr roquefortu a pridáme asi 100gr ricotty a 2PL kyslej smotany. Osolíme ak je treba (pozor, roquefort je sám o sebe už slaný) a okoreníme.

Lístkové cesto vyberieme z chladničky a tortičky potrieme rozmiešaným vajíčkom. Cesto prepichneme vidličkou, aby sa nenafuklo a vyložíme dno orechami a šalotkou. Túto zmes prikryjeme syrovo-ricottovou zmesou a vložíme do rozohriatej rúry asi na 20minút.

PS: Ja som podávala slané tortičky so spomínaným paradajkovým šalátom a čipsami so šunky z Bayonne. To je iba ako čerešnička pre chlapa, ktorý hľadá kde sa skrýva mäsko :) A ako na to - plátok surovej šunky (Bayonne, Serano, Parme) som dala medzi 2 vrstvy papiera na pečenie a vložila do rúry na 10minút (kým sa rúra predrievala), vybrala po 10 minútach a nechala vychladnúť. Šunka dostane tú chrumkavú textúru, až keď je vychladnutá.

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára