utorok 15. októbra 2013

Hubové jesenné lasagne

Lasagne považujem za jedno z tých jednoduchšších jedál - stačí iba naložiť do pekáča, dať piecť do rúry a večera aj pre 8 stravníkov je na stole.
Každý pozná klasické bolonské lasagne, tie som doma skúšala, kamaráti ich tiež radi robievajú, ale nejako im môj drahý nevie prísť na chuť. A tak skúšam rôzne verzie. Kedže jeseň je už za dverami a hubová sezóna je už tu, dnes si pripravíme tento jesenný pokrm.

Ja robievam vlastné cesto na lasagne, ale samozrejme môžete použiť kúpene plátky lasagní.  

Ingrediencie pre 4 osoby:
Na cestoviny:
  • 300g múky
  • 3 vajíčka
  • 1/2 KL soli
Zvyšok receptu:
  • 400g hlív (alebo šampiňónov)
  • 150g šunky alebo menej mastnej slaninky
  • 80g parmezánu
  • 2 šalotky
  • 35g múky na zápražku
  • 35g masla
  • 30cl mlieka
  • 30cl bujónu
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok, soľ, čierne korenie
 Ako prvé si pripravíme cesto na lasagne. Ak však máte lasagne z obchodu, tento krok môžete preskočiť.
Cesto: múku premiešame so soľou a vysypeme na pracovú dosku. V strede vytvoríme kráterik a do neho nalejeme vajíčka. Na 100g múky vždy 1 vajíčko, to je základ :) Okraje múčneho krátera postupne primiešame do vajíčok a cesto spracujeme cca 10min, až kým nie je elastické. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 1hod do chladničky.

Hlivy očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Šalotky nakrájame nadrobno.
Do panvice vlejeme 2PL olivového oleja a hlivy na ňom 5minút opečieme. Po 5minútach prihodíme šalotky, premiešame a spolu 2minúty podusíme. Osolíme a okoreníme. Hubovú zmes preložíme do misky.

V tej istej panvici zrychla opečieme nadrobno nakrájanú slaninku. Keď je slaninka podľa vášho gusta, primiešame ju ku hlivovo-šalotkovej zmesi.

Keď si cesto poriadne odpočinulo v chládku, vyvaľkáme ho za pomoci mašinky :) Cesto na lasagne by malo byť vyvaľkané na stupeň 6. Vyvaľkané plátky lasagní necháme bokom, nech sa trošku presušia.

Na lasagne budeme ako vždy potrebovať bešamel. Maslo necháme rozpustiť v hrnci, pridáme k nemu múku, dobre premiešame a necháme spolu opražiť. Keď je múka dozlatista opečená, do hrnca prilejeme bujón a mlieko. Za častého miešania necháme bešamel prevariť, až kým nezhustne do tej správnej textúry. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.

Lasagne budeme skladať do zapekacej misy nasledovne:
1. vrstva - troška bešamelu
2. vrstva - jedna vrstva lasagní
3. vrstva - 1/2 hubovej zmesy a 1/2 slaninky
4. vrstva - 1/3 bešamelu
5. vrstva - 1/3 strúhaného parmezánu
6. vrstva - lasagne
7. vrstva - druhá polovica hubovej zmesy a zvyšok slaninky alebo šunky
8. vrstva - 1/3 bešamelu
9. vrstva - 1/3 parmezánu
10. vrstva - lasagne
11. vrstva - posledná 1/3 bešamelu, ktorú posypeme zvyškom parmezánu

Takto pripravené lasagne vložíme do predhriatej rúry na 180°C približne 25-30minút.
Ja som na záver posypala novou cibuľkou ne trošku sviežosti. 
Degustujeme za horúca. Dobrú chuť! :)

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára