piatok 11. októbra 2013

Krkovička na pive a pomarančoch

Tento recept je na 2 fázy - mäso bude najprv marinovať zopár hodín v pivovej marináde a potom pomaly dusené na miernom ohni spolu s marinádou a pomarančami. Môže to znieť ako zvláštna kombinácia, ale kto nevyskúša, tak nebude vedieť :)
Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 500g bravčovej krkovičky
  • 6ks borievky
  • 6ks čierneho korenia
  • 1 bouquet garni (tymián, bobkový list a iné bylinky zabalené v kúsku listu z póra)
  • 70cl piva
  • 20g masla
  • 2 PL oleja
  • 1 PL múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bio pomaranč
  • soľ a čierne korenie
Deň predtým ako chceme podávať si pripravíme mäso do marinády. Mäso nakrájame na kocky a vložíme do misky. Pridáme guličky borievky, čierneho korenia a bouquet garni. Pokiaľ nemáte čerstvý pór, do ktorého sa tento bouquet balí, použite sušené bylinky. Mäso zalejeme pivkom, misku zakryjeme potrvinovou fóliou a vložíme na 12hod do chladničky.

Na druhý deň:
Z pomaranča odstránime oranžovú kôru a trochu z nej nastrúhame. Pomaranč následne očistíme ako je vidieť na fotopostupe. Mesiačiky nakoniec nakrájame na väčšie kusy. Ja som si nechala 2 mesiačiky na dozdobenie. 
Strúčiky cesnaku očistíme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme stred,

Do hrnca vložíme maslo spolu z olejom a maslo necháme rozpustiť. Keď maslo začne spievať (tak to tu voláme :), vložíme do hrnca marinované mäso, ale marinádu ponecháme v miske. Mäso chvíľu popražíme, nech sa zatiahne.

Keď sa mäso zatiahlo, posypeme ho trochou múky, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, kúsky pomaranča, cesnak, soľ a mleté čerstvé korenie. Všetko zalejeme prefiltrovanou marinádou (borievku a ostatné koreniny, bylinky vyhodíme) a zakryté varíme približne 1hod na miernom ohni.

Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!
 
Print Friendly and PDF

1 komentár:

  1. Krkovička je vďačný kúsok mäsa. Ja ju tiež s obľubou pripravujem, skúste aj túto kombináciu korenia

    OdpovedaťOdstrániť