štvrtok 12. decembra 2013

Pastilla s prepeličkou a mandľami

Pastilla je pôvodne špecialita zo severnej Afriky, Magrebu, ale nájdeme ju často aj v španielskej kuchyni, najmä v oblasti Andalúzie. Základom je cesto, podobné cestu brik, ktoré sa používa na samosy a do plnky sa dáva najmä cibuľa, kuracie mäso, koriander, petržlenová vňať, ale samozrejme, fantázii sa medze nekladú. Mäso, omáčka a posledná sladkastá ingrediencia sa vrstvia a medzi tieto vrstvy sa dávaju trochu pomaslené vrstvy brikového cesta. Bežne sa robí pastilla vo veľkom formáte, veľkost koláča a krája sa ako koláč (v tomto prípade som však robila individuálne pastilly v menšom formáte)
Ja som mala tú možnosť dostať sa ku prepeličkám s dobrou cenou :) a tak som chcela vyskúšať tento recept. Tento recept však môžete spraviť aj s kuracím mäsom. Ku prepeličiemu jemnému mäsu príde zahustená omáčka a madľová sladkastá zmes. Ja som k tomu chcela spraviť niečo čerstvé a tak som túto dobrôtku podávala s mrkvovým šalátikom.

Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 2 prepeličky
  • 4 pláty + 12 koliesok cesta brik
  • 1 cibuľa
  • čerstvý koriander
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 vajíčko
  • 3g korenia Ras el hanout
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka strúhaného muškátového oriešku
  • 10g čerstvého zázvoru
  • 60g mandlí na plátky
  • 50g medu
  • trocha škorice v prášku
  • za 1dc vody z pomarančových kvetov
  • 30g masla
  • olej
  • soľ, čierne korenie
V prvom rade si pripravíme všetky ingrediencie, tentokrát ich je trošku viacej :)
Očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno.
Koriander a petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno.
Strúčiky cesnaku očistíme, rozkrojíme a vyberieme tú škaredú strednú časť.
Zázvor očistíme a nakrájame nadrobno. Minule som videla trik, ako očistiť zázvor bez zbytočného plýtvania - jednoduchou kávovou lyžičkou, ktorá krásne oškriabe celú zázvorovú šupku.

Do hrnca šplechneme trochu oleja, ja dávam slnečnicový, olivový olej nemá rád vysoké teploty. Do hrnca vložíme opláchnuté prepeličky (samozrejme očistené od posledných pierok, hlavy a pod :) a opečieme každú jednu zo všetkých strán. Keď sú pekne opečené, vyberieme ich na tanierik a do hrnca vhodíme nakrájanú cibuľu. Posolíme a necháme ju trocha skaramelizovať. Pridáme bylinky, cesnak, zázvor, korenie ras el hanout a muškátový oriešok. Prepeličky vložíme naspäť do hrnca, zalejeme vodou (aby boli prepeličky zaliate, ale nie zas celý hrniec vody :), prikryjeme a dusíme minimálne 30minút od bodu varu.
Keď sú prepeličky mäkké, vyberieme ich, oberieme z nich mäsko a necháme chvíľku bokom. Vývar z prepeličiek necháme na slabom ohni variť - vývar musí zhustnúť. Keď sa z neho vyparí ešte trocha vody, pridáme k nemu rozšľahané vajíčko a miešame ako praženicu, aby sme dostali hustú omáčku. Odložíme bokom.

V menšej miske zmiešame ingrediencie na poslednú vrstvu pastilly - mandľe, med, trochu škorice a za deci vody z pomarančových kvetov.

Z brikového cesta vykrojíme 12 koliesok - ich priemer závisi od toho, akú veľkú pastillu chcete mať. 4 veľké plátky brikového cesta (hľadala som, hľadala ako by som to mohla preložiť, ale v každom jazyku sa to volá brik cesto) a menšie kolieska pomastíme rozpusteným maslom.

No a už budeme iba skladať vrstvy :
Veľkým plátom cesta vyložíme okrúhlu formu podľa vlastných možností a výberu. Ja som použila kruh, ktorý sa používa pri cheescake-u. Dno vystelieme nakrájaným mäsom, prikryjeme jedným kolieskom cesta. Druhá vrstva bude zahustená a vychladnutá omáčka, ktorú prikryjeme druhým kolieskom cesta. Posledná vrstva bude pozostávať zo sladkastých mandlí a tie som ešte pre istotu prikryla tretím kolieskom. Okraje veľkého plátu cesta zložíme do stredu a pastillu uzavrieme. Otočíme a vložíme do rúry predhriatej na 210°C na cca 15minút.

Pastillu môžme po upečení a tesne pred podávaním posypať práškovým cukrom na ozdobu, ale nechcela som, aby to bolo moc sladké.

A k tomuto sa veľmi hodí nejaký lahodný šalát, mrkva a pod. Dobrú chuť.

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára