štvrtok 23. januára 2014

Údené Involtini- kuracie rolky

Involtini sú rolky z hovädzieho, bravčového alebo hydinového mäsa nakrájaného na tenké plátky. Za oceánom túto taliansku pochúťku nazývajú Braciola, len tak vedieť prečo tomu zmenili názov :) Mäso sa plní napríklad syrom, najčastejšie parmezánom alebo pecorínom, cibuľkou, píniovými orieškami,....
Ja som použila kuracie mäso, plnila mozzarellou a aby som dostala tú lahodnú údenú vôňu, rolku som obalila do tenkého plátku údenej slaninky.


Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 4 kuracie prsia
  • 12 tenkých plátkov údenej slaniny
  • 8 lupienkov sušených paradajok
  • dijonská horčica (číta sa: dižónska)
  • mozzarella
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymián
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olej a pravé maslo
 K tomu som podávala šampiňóny, konfitovanú cibuľku a šalát
  • čerstvé šampiňóny
  • cibuľa
  • kryštáľový cukor
  • šalát
Kuracie prsia si otvoríme za pomoci dobre naostreného noža. Mäso buď vyklepeme alebo vyvaľkame na čo najtenšie.
Mozzarellu nakrájame nadrobno.
Cibuľu očistíme, rozkrojíme na 2 polovice, vyberieme ten žltkastý stred a nakrájame na tenké plátky. Šampiňóny v rýchlosti umyjeme, usušíme a nakrájamé na tiež tenké plátky.
Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno...alebo popučíme. 

Väčší kus potravinovej fólie si položíme na pracovnú plochu. Plátky údenej slaniny položíme vertikálne jeden vedľa druhého tak, aby sa trošku prekrývali okraje. Na každý kus mäsa rátame 3 plátky slaniny. Pokiaľ však nestačí a máte viacej slaninky, použite viac ako 3.
Na takto poukladanú slaninu položíme vyklepané mäso, ktoré posolíme a natrieme troškou dijonskej horčice. Ku spodnému okraju mäsa dáme 2 plátky sušených paradajok, posypeme trochou nadrobno nakŕajanej mozzarelly a pridáme trošku cesnaku. Dochutíme tymiánom, čiernym korením, osolíme a budeme rolovať- za pomoci potravinovej fólie kuracie mäso zrolujeme ako japonské maki :) Postupne ako mäso odspodu rolujeme, jemne zaťahujeme, aby bolo nám vznikol pevný kus mäsíčka.
Involtini nakoniec previažeme potravinovou niťou, postup zopakujeme so zvyšnými porciami a príprava je hotová :)
 
Do panvice vhodíme kúsok pravého masla a za lyžicu oleja. Mäsové rolky opečieme 20minút na strednom ohníku, pravidelne otáčame nech sú opečené z každej strany do chrumkava. Môžete ich však pripraviť aj v rúre predhriatej na 170°C približne 30minút alebo na grile počas letného grilovania 15minút.

Kým sa mi mäso pomaličky pieklo, plátky šampiňónov som si na väčšej panvici upiekla do chrumkava, jeden vedľa druhého a posolila.
Plátky cibuľe som si opiekla na prudkom plameni, posypala trochou kryštáľového cukru, podliala trošičkou vody, prikryla a dusila na slabom plamienku až kým nebola mäkkučká.

Keď sú rolky dostatočne upečené, vyberieme z panvice, odstránime z nich potravinovú niť a nakrájame na medajlónky. My sme podávali s chrumkavými šampiňónmi, sladkastou cibuľkou a šalátom, ktorý sa tu u nás nazýva ''la mâche''.
V rýchlosti si môžeme urobit omáčku: do mäsového výpeku, ktorý zostal v panvici pridáme kúsok masla (no jo, ja pravé maslo proste milujem), necháme ho roztopiť, posypeme trochou hladkej múky, opražíme, podlejeme pohárikom slepačieho bujónu a za stáleho miešania necháme zhustnúť.

Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára