štvrtok 30. januára 2014

Syrová savojská fondue


Existuje viacero typov fondue - okrem syrovej (savojská fondue) môžete vyskúšať aj mäsovú variantu (burgundská fondue). Kvalitné hovädzie mäso nakrájané na menšie kúsky sa namáča do aromatizovaného horúceho oleja. K mäsu sa podávajú rôzne druhy omáčok - tatárska, bearnaise, majonéza,...No a pre tých, ktorí majú radi sladké existuje lahodná čokoládová verzia s kúskami čerstvého ovocia.
No ale naspäť k nášmu receptu, ktorý vám ponúkam dnes. Do pravej fondue sa dávajú 3 druhy tvrdého syra - ementál (alebo gruyère), comté a beaufort a poriadne šplechy bieleho vína.
Niekto tvrdí, že fondue je pôvodom švajčiarsky recept, iný tvrdí, že je francúzsky. Na švajčiarskej strane Álp dávajú švajčiarsky syr, na francúzskej dávajú savojské syry.
Recept je veľmi jednoduchý, najkomplikovanejšie je nájsť vhodné syry :)
 Ingrediencie pre 4 osoby:
pri tejto syrovej fondue treba počítať pribižne 200g syrov na osobu

  • 230g ementálu
  • 230g comté
  • 230g beaufort
  • 1 strúčik cesnaku
  • 750ml bieleho vína
  • 1 PL maizeny 
  • čerstvý muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie
  • francúzska bageta
Zo všetkých 3 syrov odstránime kôrky a nakrájame na kocky s hranou cca 1cm.
Bagetu, najlepšie bagetu francúzskeho typu, nakrájame na väčšie kúsky,
Cesnak očistíme, rozkrojíme na 2 polovice, odstránime zelený stred a cesnakom pošúchame dno hrnca, v ktorom budeme fondue variť.
Do hrnca vlejeme biele víno, jeden pohár vína si necháme bokom (nie na pitie :). Víno ohrejeme na miernom plameni. V pohári vína, ktoré sme si nechali bokom, si rozpustíme maizenu a vlejeme do hrnca s ohriatym vínom. Do hrnca vhodíme na kocky nakrájané syry a za stáleho miešania necháme rozpustiť na mierne slabom ohni.
Najlepšie je mať servis na fondue. Ja som mala to šťastie, že môj bývalý šéf mi jeden takýto malý zázrak podaroval a touto cestou mu ďakujem :) V spodnej časti sa nachádza malá sviečka, ktorá udržuje fondue relatívne teplú.
No a princíp už každý pozná - šup s bagetou na vidličku a namáčame do fondue. Ozajstná lahôdka, ak máte možnosť dostať sa ku tým pravým syrom.
Dobrú chuť!

Print Friendly and PDF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára